Fortsätt till huvudinnehåll

Lektion 31

 Kära skrivskoleelever, hur går det?

Har ni kommit någonstans med ert manus?

Har ni skrivit ert första kapitel? Eller är ni till och med klara med ert manus? Inte kommit igång alls, bara en massa snack utan verkstad?

I den här skolan GÖR vi. Det är det enda sättet framåt. För övrigt det sätt som funkar i de flesta sammanhang eftersom lösningen ligger i görandet, inte i malandet om vad vi borde göra ... HERREGUD, vilken tur att all min visdom kan läggas i den här bloggen så att du kan lära dig hur du ska leva ditt liv!

Vi glömmer ibland att inget händer av att vi tänker på saken. Möjligtvis ger vi oss huvudvärk, men tanken i sig är inte fruktsam om den inte utmynnar i ett slags görande av något slag. 

Fast jag fattar att det är svårt att göra om man inte kan prioritera - och att skriva en bok är dessutom att prioritera sig själv. Kvinnor folk brukar ha rätt svårt att göra det. Det mesta annat får gå före. Trots att man kanske har en partner som skulle kunna dela på ansvaret så är det svårt att låta bli diskmaskinen när den är felpackad, svårt att låta bli sängen när någon (idioten) har bäddat den utan att följa anvisningen, svårt att låta bli tvätten ... ungarna ... kollegornas problem.

Män andra som följer min skola har kanske inte samma motstånd. Istället kanske man tycker att  man är riktigt bra. Kanske till och med redan utgivningsklar. För i ärlighetens namn: hur svårt kan det vara? Jag gjorde det på semestern. Inte svårt alls. Åsa, du kan väl läsa mitt manus? Samarbeta? Skriva en deckare med mig? Bli min coach? Kan jag ringa dig? Kan vi ses?

Så var är du? 

Får jag läsa ditt första kapitel? 

Vill du ha en enkel feedback på det utifrån det som vi har pratat om tidigare i skolan? 

Ni som redan har redaktörer och coacher som ni betalar för behöver ju inte alls min blick på det ni har skrivit, men ni andra som kanske inte ens är klara utan bara behöver en spark i arslet för att komma igång igen? 

Den här skolan handlar mer om tummar ur än om teknikaliteter, även om ni hittar tips sådant också (utifrån min kunskap som baseras på vad jag har gjort de senaste 10 åren – inte pluggandet som knappt tog mig ur gymnasiet. Min svenskalärare som jag inte ens minns om det var en kvinna eller man, ruskar förmodligen på huvudet och förstår ingenting. Jag minns min högstadielärare, däremot. Han var bra.)

Om du vill att jag ska läsa det som är första kapitlet i din bok, mejlar du det till asahellberg100@gmail.com

I titelraden skriver du mitt första kapitel

Deadline 21a september.

Vad kul det ska bli! Hurra!Bilden är från min första release på bokförlaget Forum, En liten värld. Året var 2014. Jag var själv omslagsflicka tillsammans med den mycket begåvade och trevliga Lotta Kühlhorn. (inte min kompis i bilden, men ni ser henne på bokomslaget).


Kommentarer

 1. Har skrivit halva manuset. Skrivandet känns segt just nu för att jag själv är sjuk. Den mentala orken är nästan borta. Hur ska jag tänka här, för att skrivandet ändå ska bli gjort? Försöka skriva ändå med m¨ånga pauser?
  Hur gör du när du måste skriva fastän du är sjuk? Håller du samma höga tempo?
  Vad är dina bästa tips?

  Tell me!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag är sjuk är jag sjuk. Då lägger jag ned allt jobb och ser till att bli frisk. Hoppas att du kan göra samma sak!

   Radera
 2. Hej Åsa
  Har skrivit klart mitt manus. Det gick som en dans. Skrev och skrev och det bara flöt på.
  Har dessutom gjort en första redigering.
  Jag överträffade mitt mål och hade dessutom roligt på vägen.
  Tack för dina goda råd. Skickar dig mitt första kapitel inkl prolog under dagen.
  Hälsningar Ulla

  SvaraRadera
 3. Wow! Så kul, jag skickar ett kapitel till dig. Tack för att du tar dig tid och tack för goda råd.
  Hälsningar Kerstin

  SvaraRadera
 4. hej underbara Åsa!
  Så jäkla rolig är du! skrattar högt åt dina inlägg, har väl samma humor...
  Har däremot fastnat i kvinnofällan som den "duktiga hemmaprojektledaren man är", blä!
  kan skylla massor på jobb, land, barn, hem o.s.v. men i ärlighetens namn har jag fastnat på idéstadiet och tänket om karaktärerna. idéerna sprutar men vet inte var jag börjar med. karaktärstänket känns läskigt och egot bromsar och säger att det här fixar du aldrig. inte kan väl jag komma på en massa intriger, drivet, inte kan väl mina ord vara intressanta för andra o.s.v. medan hjärta och själ skriker; DET HÄR ÄR DIN GREJ-KÖÖÖÖR. så JA- behöver så mycket sparkar därbak för att komma igång...känner inte att jag har nån att bolla med vilket bromsar mig då jag är utåtriktad och vill bolla idéer med nån som fattar grejen och är lika nördig som jag, hjälp!!!
  Har mycket i huvudet just nu med hur jag skapar mig mer tid till skrivpassionen, är förskollärare och tröött när jag kommer hem, 50-plus, du vet...orken är inte oändlig. vill, vill, vill men tummen sitter så jävla hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nämen nu serru! Nu har jag skrivit 2 stapplande sidor som ett första försök. Kommer på mailen! är så tacksam för att vi får skicka för ett utlåtande av dig. roligt för oss att du orkar, haha. Tack!!

   Radera
 5. Har skrivit ca 200 sidor nu, allt tack vare din skrivskola som gav mig sparken i ändan att börja skriva igen efter så långt uppehåll. Skickar mitt första kapitel till dig. Tusen tack för att du är så generös och vill göra detta för oss.
  Kram Nina (fd Ninas skrivarlya)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver intensivt i perioder, sen måste jag ladda om batterierna. Jag har fått ihop 15000 ord och den kommer att bli klar förr eller senare. Tack igen för ditt engagemang.

   Radera
 6. Jag är nyfiken på om du strukturerar upp din skrivbok/anteckningsbok eller om du skriver allt efter hand?
  Du har berättat att du kort sammanfattar varje kapitel och eftersom du skriver kronologiskt borde det rimligen bli löpande? Men om du kommer på andra saker att anteckna, allt från idéer till någon tanke om någon av personerna, fakta, annat du vill använda eller som bara är till stöd för skrivandet (typ: huvudpersonen Lisa är 42 år och det värsta hon vet är oklippta tånaglar), har du en särskild "sektion" i din skrivbok för sådana anteckningar eller skriver du allt löpande i boken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skriver mer sektionsaktigt. Lämnar några sidor blanka för just sådant som jag kommer på, eller för background. Det händer också att jag fyller slutet av manuset med research som jag har kopierat in för att ha det lätt tillgängligt. I Flanaganserien har jag också haft namn och födelseår på huvudpersoner i början av manuset för att det ska bli lätt för redaktör och förläggare att se när de läser. I en serie gäller det att ha ordning på årtalen, särskilt om man som jag låter berättelsen löpa över 50 år.

   Radera
  2. Tack för svar! Det låter som en smart tillvägagångssätt. Jag har själv gjort liknande, men hittills har jag nog haft för lite sidor i mina böcker för snabbare än jag anar det krockar sektionerna med varandra.

   Radera
 7. Inskickat! Så spännande (och läskigt)! Mitt första råmanus hann precis bli klart innan datorn kraschade så hela grejen med att låt manuset vila innan redigering löste sig av sig självt så att säga ;)

  SvaraRadera
 8. Attans nu var ju tiden ute för deadline. Läst alla inlägg idag och fått till många bra idéer och tankar. Fantastiskt! Tacksam!

  SvaraRadera
 9. Missade visst deadline här också, men jag suger åt mig av alla dina råd och tips. Din kurs är verkligen inspirerande och ger massor av idéer och energi! TACK för att du gör det här!
  //Yanica

  SvaraRadera
 10. Jag använder det här tillfället för att låta världen veta om trollformlern som hjälper mig i mitt förhållande, han är väldigt bra och villig att hjälpa dig att lösa alla dina problem, oavsett vilka utmaningar som helst kanske bara kontakta honom och förklara resten för honom är historia. Kontaktinformation på ekpentemple@gmail.com eller WhatsApp +2347051979135 och du kommer att vara glad att du gjorde det.

  SvaraRadera
 11. hej alla i den här bloggen, jag vill tacka Dr jasper doctorjaspermagic@gmail.com den fantastiska trollformleren som hjälpte mig att få tillbaka mitt ex efter att jag blivit lurad av fyra trollformler som påstår sig vara äkta och äkta, jag kontaktade denna fantastiska trollformel på När jag tappade hoppet om att jag inte kunde få tillbaka min man gjorde jag precis som den här mannen bad mig göra och till min stora förvåning händer allt på det sätt som den här fantastiska trollkarlen sa till mig att det kommer att hända. min man som inte har ringt mig den senaste månaden ringde mig precis efter att Dr Jasper Malo förtrollade honom, och jag är verkligen förvånad över att det fortfarande finns bra trollformler som Dr Jasper Malo som är så kraftfulla. Jag är verkligen glad idag över att se min man tillbaka till mig och till och med älskar mig mer än någonsin innan jag träffade honom. Jag kommer inte att förlåta mig själv om jag lämnar den här bloggen utan att tappa e-postadressen till denna fantastiska trollkarl för er som kan behöva hans hjälp att kontakta honom. så här är e-postadressen för denna fantastiska besvärjelse: doctorjaspermagic@gmail.com kontakta henne nu och alla dina problem kommer att vara borta för alltid

  SvaraRadera
 12. HUR JAG FÅTT TILLBAKA MIN EX-PARTNER TILL MIG
  Detta vittnesbörd är en sann historia och jag heter Monika Simun. Hur jag kom i kontakt med DR ISIKOLO var också genom ett vittnesbörd skrivet om honom och jag har också stött på många vittnesmål om hur han har hjälpt andra med deras liv. Att komma tillbaka med ett ex är en av de mest inre känslan som många människor skulle älska att uppleva, särskilt eftersom dessa minnen med vårt ex alltid grumlar vårt sinne när någon annan gör några av de saker som vårt ex brukade göra. Jag var ensamstående förälder i nästan 3 år och även om min före detta man var långt borta från mina barn önskar jag fortfarande att han en dag kommer tillbaka till mig. Den här trolldomsläkaren jag stötte på, känd som DR ISIKOLO, hjälpte mig med mina önskemål och jag är glad att kunna säga att jag är tillbaka med min före detta make och jag är mycket glad att dela vittnesbördet med alla så att de också kan träffa denna DR ISIKOLO och lösa deras problem. Jag vet inte vad andra kan känna om att få sitt ex tillbaka i sitt liv men jag vet alltid att det finns en välsignelse i förklädnad med bara en enda återkoppling med ett ex. Om du vill komma tillbaka med ditt ex, kontakta denna fantastiska DR ISIKOLO på hans WhatsApp +2348133261196 eller e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Jag är Ivanka Fabijan från Stockholm, jag vill dela ett vittnesbörd om mitt liv för alla. Jag var gift med min man Amos Fabijan, jag älskar honom så mycket att vi har varit gifta de senaste 8 åren nu med två barn. när han åkte på semester till Finland menade han en dam som hette Mary, han berättade att han inte längre är intresserad av äktenskapet längre. Jag var så förvirrad och sökte hjälp och min vän sa åt mig att kontakta Dr Isikolo för hjälp. Jag kontaktade honom för att hjälpa mig att få tillbaka min man och han bad mig att inte oroa mig för att hans förfäders gudar kommer att kämpa för mig. Han sa till mig efter två dagar att han skulle återförena mig och min man. Efter två dagar ringde min man och berättade att han kommer tillbaka för att uppsöka saker med mig, jag blev förvånad när jag såg honom och han började gråta om förlåtelse. Just nu är jag den lyckligaste kvinnan på jorden för vad den här fantastiska trollformaren gjorde för mig och min man, du kan kontakta Dr Isikolos e-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +2348133261196

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lektion 1

Läs det här, och bestäm dig sedan för om du ska hänga med på resten. Jag vill ha en kommentar från dig i kommentarsfältet. Jag hänger med räcker. Okej. Here we go! (Först vill jag säga att jag faktiskt är coach. Jag har gått en lång utbildning hos ett utbildningsföretag som heter Coach2Coach  (klicka här) , och därefter arbetade jag i 4 år i egen regi med enskild coaching och anlitades av beroendekliniker för grupper,  fram tills jag kunde försörja mig som författare. Inget fusk här inte.) Hur kommer man igång med sitt bokskriveri. Den ständiga frågan. Jag har postat det här inlägget med tips förut, men nu när vi har en virusskrivskola vill jag påstå att det är aktuellare än någonsin. Jag tror att det finns lika många igångsättningssätt som det finns författare, alltså kan jag bara berätta om hur jag gör, och det är verkligen inget facit (men gör gärna som jag ändå). I mitt fall börjar det alltid med att  jag har bestämt mig för att  skriva en  BOK . Inte försöka, inte prova, i

Lektion 36.

 Det är vemodigt, för nu går virusskrivskolan in i ett viloläge och om jag någonsin plockar upp den igen får vi se. Jag hoppas då i så fall att bara kunna kalla den skrivskola.  För min del är det dags att börja redigera på allvar nu. Det är den andra omgången, den svåra, när både förläggare och redaktör har slagit sig ihop och ATTACKERAT mitt manus.  Jo, det är exakt så det känns. Kritik är inte min grej och jag blir arg, irriterad och känner mig som en dålig författare när jag får min feedback.  Men när det lossnar, när jag har tagit mig förbi de kritiserade partierna, är det bara glädje. Och om ni skulle fråga mig om vad som är ändrat från första utkastet till utgiven bok så vet i tusan om jag kan säga det egentligen.  Det här är den jobbiga omgången, nästa är ljuvlig! Jag behöver aldrig jobba med strukturen och det är skönt, för då slipper jag rumstera om i manuset. Jag gör det ju enkelt för mig och skriver kronologiskt. Tillbakablickar får egna kapitel. Det funkar för mig, men vi