Fortsätt till huvudinnehåll

Lektion 34


Frågelåda, så lite blandat bandat.

Fråga: 

Detta med hjälp från andra. För mig är det inte självklart om jag ska be nån testläsa alls, låta nån läsa tidigt efter första utkast eller låta nån läsa sent. Vågar man ”lita” på sin egen förmåga att redigera ett manus till en nivå som förtjänar inskick till förlag eller gör man sig själv en otjänst?

Bra fråga. 

Kan du be någon läsa när du har redigerat och ge tydliga anvisningar om vad du vill att de ska titta på? Jag är lite allergiskt mot att låta andra bedöma om det man har skrivit är bra eller inte, bättre då med frågor du behöver svar på – och att låta någon som du vet är noggrann att korrläsa. Det finns alltid småfel, hur många gånger man än har gått igenom sin egen text. 

Men, om man inte har någon som man litar på kan man såklart skicka in ändå! 

Bara kör! Heja!

Fråga: 


Sedan hoppas jag på någon proffs som kan det här med meningsuppbyggnad, sätta rätt tecken där de skall vara mm.
Jag vill berätta men begränsas av att redigera utan att kunna.Jag låser mig. Det finns väl proffs till sånt? Tack för chansen att fråga här.

Bra fråga.

Visst finns det proffs! Men du kan lära dig att skriva själv. Jag vet att jag upprepar mig nu, men det man lär sig bäst av är att läsa och göra som författaren gör. Titta på hur andra gör rent tekniskt och härma. Du måste ändå alltid redigera din egen roman. 

Vill man ha ett proffs så googla på lektör, det finns många bra! De tittar på din text och kommer med förslag på förbättringar. Lycka till! 

Fråga:

Jag har fastnat. Har 30.000 ord. Jag behöver läsa lite av det jag skrivit för att komma igång men det slutar med att jag sitter och redigerar det som finns och kommer inte vidare. Jag behöver få ner resten så jag kan börja redigera på "riktigt" och sen skicka till lektör. Trögt just nu. Men visualiserar mitt drömförlag och jag SKA dit! Kämpa!

Bra fråga.

Varför fastnar du, när det inte är avsikten? Vill du fastna, vill du inte skriva klart. Frågan är inte lika dum som den låter, att skriva klart betyder ju att du sedan måste göra något med det du har skrivit och för många är det en bromskloss.

Men om det inte är fallet; har du slut på idéer framåt? Vad skulle kunna få det att lossna? 

Mitt tips är att du nästa skrivpass måste skriva 1000 nya ord framåt. Det behöver inte blir bra. Du ska bara känna att det är du som styr. Ta kontroll över dig själv, ditt manus och sätt mål. Ge dig inte förrän dina tusen är där, och klarar du det ett skrivpass så klarar du nästa. 

Vips är det jul och då är din roman nästan klar! Hurra! Kolla in svaret nedan som ju krokar i din fråga.

Fråga:

Jag har precis som Therese fastnat strax efter 30.000 ord... Gaaahhh!
Jag skrev idag ett kapitel som jag helt plötsligt insåg inte kan komma förrän jag är nästan klar, alltså mot slutet men jag vet inte vad jag ska baka in mellan för att få ihop allt. Det måste ju liksom hända MASSOR här emellan!!
Efter att igen ha läst om några av tidigare dagar här i kursen har jag insett att jag förmodligen måste ta in ytterligare några problem som jag måste lösa.Mitt manus har dessutom bytt genre och jag är inte så säker på att jag vill det.

Jag har mycket att fundera på och känner precis som Therese här ovan att jag behöver men kan inte gå tillbaka för då börjar jag genast ändra och lägga till text. Samtidigt känner jag att det kanske är det jag ska göra. Jag har skrivit 2000 ord idag så nu tar jag paus och låter texten arbeta i huvudet(anteckningsboken ständigt redo bredvid).

Bra fråga.

30 000 är en vanlig ojdånutogbränsletslut. Ändå är man nära att klara sig över puckeln, som jag själv brukar känna är vid 50 000. Åh, the sweetness när jag når dit. 

Du skriver att du behöver ta in ytterligare problem, och om så är fallet måste du faktiskt gå tillbaka. 

Att texten har en struktur (och där ingår problemenen du ska lösa) är förstås viktigt för alla, utan den blir vi förvirrade när vi skriver. 

Jag själv brukar kalla det ett rep att hålla mig i när jag långsamt drar mig framåt. I det repet finns huvudproblemet som ska lösas inbakat, och från repet utgår småproblem som i alla fall med små länkar hakar i huvudproblemet (eller med huvudpersonen, eller bikaraktärer, ni fattar. Huvudperson och bikaraktärer hänger ju ihop). 

Om man inte har det här givet i sig, tänker jag att man kanske behöver lägga ut allt på papper (eller hur man nu gör) för att att få ett helikopterperspektiv på berättelsen. Vissa behöver post-it, andra har ritrulle eller kan se det i anteckningarna.

Plutta in problemen, plutta in lösningarna när du ser det från ovan. 

Skriver du som jag, det vill säga att du skriver dig fram till precis allt i ditt manus, så gå ändå tillbaka och skapa fler konflikter. Det hade i alla fall jag gjort om jag hade behövt göra det. 


Mina älskade anteckningsböcker, en per bok.

Du har lite att fundera på, men om du ändå skriver 2000 ord trots att du är lite förvirrad, så kommer du att klara det här galant. 

Med små medel får du in mer att berätta om och vips, är du också klar till jul. Ska vi tumma på det?Avslutningsvis denna 15e november: 

Det måste vara roligt att skriva. Om man så skriver en förfärlig historia om sitt eget liv. Alla får inte ihop ett helt manus, många kroknar direkt, andra slutar efter 10 tusen ord. 

Men så här är det, och lyssna nu på chefen:

har man fått ihop 30 000, kan man skriva 30 000 till. Sedan är det bara typ 10 000 kvar till ett komplett manus. Fattar ni? Det är ju helt galet. Det betyder att om man har 30 000 – och från och med idag skriver 1000 per dag – så har man ett manus klart på julafton. 

Fatta den julklappen i Coronatider. 

Om man börjar från början, första ordet idag, och skriver 1000 ord per dag, har man 45 000 på nyårsafton. Tänk att gå in i nästa år med det i datorn.

Meddela mig i kommentarsfältet vilken målsättning du har!

Ni är bäst!


 Kommentarer

 1. Tack ännu en gång för all pepp, du är en mästare på det! Tar till mig det du förmedlar. Du inger hopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tack för dagens pepp :)
  Jag har inget specifikt mål, eftersom skrivandet just nu inte är prio 1 då jag är på praktik i min utbildning, men jag tänker i alla fall mycket på mitt skrivande och håller det aktuellt i huvudet, även när jag inte har tid att skriva.
  /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fatta då hur det kommer att rinna ur dig text den dagen du har tid! Hurra!

   Radera
 3. Tack för dagens lektion!
  Kunde inte låta bli att läsa den trots att jag inte har kommit så långt i din skrivskola.
  Den tog upp så många av mina egna funderingar. 39 000 ord har jag nu. Ett slutkapitel och ett par gluggar. Många av mina kapitel är helt obearbetade och mer i formen av sammanfattningar än scener, men jag ger inte upp. Jag skriver på och ibland bearbetar jag något kapitel utifrån något nytt jag har lärt mig. Klart det ska bli ett manus till jul. Man kan väl få kalla det rå-manus eller något?
  Kram Inger

  SvaraRadera
 4. Jag tror du har rätt! :)

  Jag ska gå tillbaka och fylla på lite fler konflikter och även fylla ut några av de kapitel jag har så är jag nog snart uppe i fart igen.

  Jag friskriver gärna, tycker att det är allra roligast men det an ju vara så att jag är typen som behöver struktur. Erfarenhet får väl visa då detta är första manuset jag jobbat på.

  Jag är nu uppe i 37' ord så jag kommer nog i mål till nyår har jag tänkt. Lucia var första måldatumet men jag har tappat alldeles för mycket tid nu så jag ger mig själv ett par veckor extra.

  Men till Nyår är jag klar! Det kan jag tumma på!

  Tack för all inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att man måste ha struktur i manuset även om man friskriver. Det måste följa vissa regler och ha sin dramatiska kurva.

   Radera
 5. Tack för all inspiration. Betyder otroligt mycket.
  Har nu avslutat min bok. Drygt 66.600 ord. Har läst igenom en sista gång och klippt och klistrat. Anser att den i min värld är färdig. Men var hittar jag modet att skicka in den. Det är en djungel av förlag. Är rädd att mitt manus ska försvinna och tas om hand av någon annan. Kanske sno min idé. Har svårt att släppa det ifrån mig. Ligger många år bakom.
  Kram Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra jobbat, Kerstin. Heja! Ja, det är en djungel av förlag. Mitt förslag är att först och främst hitta de förlag som ger ut den typen av böcker som du skriver och att du ska skicka ditt manus digitalt till allihop (ingen vill ha utskrivna manus nu för tiden). All sådan info ska finnas på deras hemsidor.
   Sedan återstår det bara att hålla tummarna. Bara gört!! Lycka till.
   Ps, de kan inte sno din idé, du har den i din dator och den fanns först hos dig.

   Radera
 6. Jag och mitt ex gjorde slut för 1 år och 2 månader sedan och jag var gravid i sjätte månaden. Vi båda älskar varandra och det var en chock för mig och det krossade verkligen mitt hjärta. Jag försökte ringa honom och båda linjerna kopplades bort. Jag försökte nå honom på sociala nätverk, men han tog bort mig från dem. Jag försökte nå hans föräldrar och de sa till mig att deras son sa att han inte älskar mig och inte vill träffa mig och att de inte vet vad som är fel. Jag grät och grät varje dag för jag älskade honom väldigt mycket. Tills jag födde barn och barnet var ett år, kunde jag inte få tillbaka min kärlek. Återigen var jag förvirrad. Jag vet inte vad jag ska göra och jag förlorade också mitt jobb och jag har inte pengar att ta hand om barnet. Jag var olycklig i livet så jag grät till min syster och berättade för henne mitt problem och sa att hon kände till en kraftfull trollformel som dr alaba som hjälpte henne när hon inte kunde bli gravid. Jag kontaktade honom via e-post och han sa att han skulle hjälpa mig och berättade för mig att en kvinna förtrollade min man och sa att han skulle hjälpa mig att bryta förtrollningen så att min man kommer tillbaka till mig för alltid och kommer att bli min. Det var en stor överraskning för mig att allt han sa hände. Min man kom genast tillbaka till mig och sa åt mig att förlåta honom. Tack så mycket till denna kraftfulla och genuina spellcaster. Jag ber att han ska leva länge och göra mer av sitt underbara arbete. Om du har ett problem som stör dig i livet, bör du kontakta denna kraftfulla spellspelare! Han kan hjälpa dig. Han kommer inte att svika dig, du kan nå honom via gmail-adressen: dralaba3000@gmail.com eller så kan du nå honom via hans viber /whatsapp: +1(425) 477-2744

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lektion 36.

 Det är vemodigt, för nu går virusskrivskolan in i ett viloläge och om jag någonsin plockar upp den igen får vi se. Jag hoppas då i så fall att bara kunna kalla den skrivskola.  För min del är det dags att börja redigera på allvar nu. Det är den andra omgången, den svåra, när både förläggare och redaktör har slagit sig ihop och ATTACKERAT mitt manus.  Jo, det är exakt så det känns. Kritik är inte min grej och jag blir arg, irriterad och känner mig som en dålig författare när jag får min feedback.  Men när det lossnar, när jag har tagit mig förbi de kritiserade partierna, är det bara glädje. Och om ni skulle fråga mig om vad som är ändrat från första utkastet till utgiven bok så vet i tusan om jag kan säga det egentligen.  Det här är den jobbiga omgången, nästa är ljuvlig! Jag behöver aldrig jobba med strukturen och det är skönt, för då slipper jag rumstera om i manuset. Jag gör det ju enkelt för mig och skriver kronologiskt. Tillbakablickar får egna kapitel. Det funkar för mig, men vi

Lektion 31

 Kära skrivskoleelever, hur går det? Har ni kommit någonstans med ert manus? Har ni skrivit ert första kapitel? Eller är ni till och med klara med ert manus? Inte kommit igång alls, bara en massa snack utan verkstad? I den här skolan GÖR vi. Det är det enda sättet framåt. För övrigt det sätt som funkar i de flesta sammanhang eftersom lösningen ligger i görandet, inte i malandet om vad vi borde göra ... HERREGUD, vilken tur att all min visdom kan läggas i den här bloggen så att du kan lära dig hur du ska leva ditt liv! Vi glömmer ibland att inget händer av att vi tänker på saken. Möjligtvis ger vi oss huvudvärk, men tanken i sig är inte fruktsam om den inte utmynnar i ett slags görande av något slag.  Fast jag fattar att det är svårt att göra om man inte kan prioritera - och att skriva en bok är dessutom att prioritera sig själv . Kvinnor  folk brukar ha rätt svårt att göra det. Det mesta annat får gå före. Trots att man kanske har en partner som skulle kunna dela på ansvaret så är det

Lektion 1

Läs det här, och bestäm dig sedan för om du ska hänga med på resten. Jag vill ha en kommentar från dig i kommentarsfältet. Jag hänger med räcker. Okej. Here we go! (Först vill jag säga att jag faktiskt är coach. Jag har gått en lång utbildning hos ett utbildningsföretag som heter Coach2Coach  (klicka här) , och därefter arbetade jag i 4 år i egen regi med enskild coaching och anlitades av beroendekliniker för grupper,  fram tills jag kunde försörja mig som författare. Inget fusk här inte.) Hur kommer man igång med sitt bokskriveri. Den ständiga frågan. Jag har postat det här inlägget med tips förut, men nu när vi har en virusskrivskola vill jag påstå att det är aktuellare än någonsin. Jag tror att det finns lika många igångsättningssätt som det finns författare, alltså kan jag bara berätta om hur jag gör, och det är verkligen inget facit (men gör gärna som jag ändå). I mitt fall börjar det alltid med att  jag har bestämt mig för att  skriva en  BOK . Inte försöka, inte prova, i